úterý 28. února 2017

Co jsem se naučila od buddhistického mnicha?

Je konec měsíce a tak musím narychlo zmáknout jeden příspěvek, aby moje novoroční předsevzetí neskončilo už v únoru. Proto teď nepokračuji s postem o Taiwanu, ale píšu o Národní galerii v Praze, kde ničí umělecká díla v rámci principu: „vše bylo stvořeno pro to, aby zaniklo“. Kromě plastu teda. Ten tady bude s námi na věky. 

O víkendu se konala akce tvorby pískové mandaly a následného rozprášení buddhistickým mnichem. Předtím se nám mnich pokoušel vysvětlit základní principy mandaly, buddhismu a meditace. Co se neztratilo v angličtině a jejím překladu, se určitě vypařilo v mé interpretaci. Přesto vás o ni neochudím:

1) Když vás někdo štve, odejděte jinam a soustřeďte se na svůj dech. 

Určitě využiju při nejbližší konverzaci, když se mě bude snažit někdo zaúkolovat. Prostě se zvednu a odejdu. V práci to určitě pochopí.

2) Zničení mandaly vás učí odpoutání se od světských tužeb. Všechno plyne, všechno pomine.

Stačí žít s někým, kdo rád vyhazuje vaše věci a denní trénink zajištěn. Buď se odpoutáte od materiálních statků, nebo od toho člověka.

3) Záměr je důležitější než výsledek.

Když zničíte např. mandalu náhodou, tak je vše v pořádku, když ji ale zničíte proto, abyste někomu ublížili, tak se ve vnějším světě taky nic nestane, ale poškodí vás to uvnitř.

Jak se ale tibetský buddhismus staví k rčení „cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly,“ se mi zjistit nepodařilo. V každém případě: bacha na karmu!

4) Vytvořte si z meditace zvyk stejně jako z čištění zubů

Žádné prostředí nebude vždy 100% klidné. Když je venku hluk, soustřeďte se na hluk. Když jste v práci, postupujte dle bodu 1).

5) Všichni jsme propojeni…

… i když bychom s mnohými raději nebyli.  Váš nepřítel z minulého života může být v současném životě třeba váš kolega v práci. Holt vám ten člověk ukazuje něco, co si musíte v sobě vyřešit, např. to, že máte přestat obklopovat se idioty.

6) Dotaz z publika ohledně prvků v mandale

Příliš zvědavý účastník: „Proč je tam ta jedná část bílá a na druhé straně je černá?“
Mnich: „Protože mi řekli, že musím skončit před 16:00, tak jsem to nestihl.“

Co z toho vyplývá?

Čas je omezen i pro svaté muže, 
ať dělá každý, co může.
Jdu si zazpívat.



Žádné komentáře:

Okomentovat